ATATÜRKÇÜLÜK TANIMI VE NİTELİKLERİ

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yüce Atatürk’ün vefatının 79. Yılında her yıl yapılan Atatürk Haftası’nda bizde Atatürkçülüğün tanımı ve nitelikleri hakkında bazı bilgiler vermek istiyoruz.
Bilindiği üzere Atatürkçülük; Atatürk ilkelerine ve Türk devrimine bağlılık olup, O’nun yolunda yürümektir.
Ancak Atatürkçülük devrimcilik ilkesi ile çağın sürekli değişen koşullarına açık olmak, O’nun devrim anlayışına, temel felsefesine ve devrimlerine bağlı kalmak demektir.
Bunun yanında değerli düşün adamı Cavit Orhan Tütengil de Atatürkçülüğü şöyle tanımlıyordu.
“Atatürkçülük” her türlü gericiliğe, bağnazlığa, dogmacılığa, boş inançlara ve doğa dışı düşüncelere kesinlikle karşıdır; çünkü akılcıdır.
Çağımızın bilimsel düşüncesini düşünce özgürlüğünü ve onun yol göstericiliğini benimsemiştir. Laiklik ilkesi gereğinde dinsel inançlara saygılı olmaktır.
Atatürkçülüğün niteliklerini açıklarsak;
-Atatürkçülük, baskı, korku ve bütün totaliter rejimlere karşıdır; çünkü özgürlükçüdür, insanın doğuştan hak ve özgürlükleri olduğuna ve bunlara saygı gösterilmesine inanır.
-Atatürkçülük, bilim dışı her metoda ve uygulamaya karşıdır; çünkü bilimsel ve gerçekçidir. Bu yüzden dinle dünya işlerini birbirinden ayırmıştır.
-Atatürkçülük; erkek ve kadın ayrımı yapan her türlü düşünceye karşıdır; çünkü toplum içinde kadının çok önemli bir yeri olduğuna inanır, kadınla erkek arasında hak eşitliğini ilke sayar.
-Atatürkçülük; kültürde ve dilde yabancılaşmaya kesinlikle karşıdır; çünkü ulusal kültürün ve dilde bağımsızlığın siyasal bağımsızlığın da koşullarından olduğuna inanır.
-Atatürkçülük; halkın katılmadığı her türlü yönetime ve girişime karşıdır; çünkü gerçek anlamı ile halk egemenliğinden ve halk yönetiminden yanadır.
-Atatürkçülük; Türk yurdunun, Türk tarihinin halk bütünlüğüne ve gerçeklerine inanan ulusal bir görüştür; yeniliğe açık devrimciliğe açık bir yoldur. Halkımızı Ortaçağ’dan Modernçağ’a yönelen bir akımdır.
-Atatürkçülük; siyasi bir doktrin değil, bir dünya görüşüdür.
-Atatürkçülük; bir bütündür. İlke ve devrimleri ayrı ayrı değerlendirilemez. Onları bir bütünü oluşturan ögeler olarak anlamak ve değerlendirmek gerekir.
– Atatürkçülük; yabancı bir siyasal akımla açıklanamaz. Atatürkçülük Türk halkının ve Türk yurdunun tabiatından, tarihinden doğmuştur.
Bizde Ulu Önder Atatürk’ün gösterdiği ve bizlere armağan ettiği ilke ve devrimlere yürekten sahip çıkalım.
O’nun huzurunda saygı ile eğiliyoruz.
Kaynakça: Hacı Angı Atatürk İlkeleri ve Türk Devrimi
ANGI Yayınları: 5 Ankara 1987

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Mahmutlar Haber, En Güncel Haberler, Son Dakika - MahmutlarPost ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!