Tuğçe Yatmaz

B12 VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 

Kobalamin olarak da bilinen B12 Vitamini, vücudumuzda çeşitli görevleri olan, suda çözünebilen bir vitamindir.

Örneğin vücudunuz onu DNA yapmak, yeni kırmızı kan hücreleri oluşturmak ve enerji üretmek için kullanır. Hatta ruh halinizi ve hafızanızı bile etkileyebilir ve beyninizin ve sinir sisteminizin düzgün çalışmasına yardımcı olmada etkilidir. Bu nedenle, eksikliği sağlık üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir.

B12 vitamini eksikliğinin gelişimi ve belirtileri.

B12 vitaminini etkili bir şekilde absorbe etmek için vücudunuzun sağlam bir mide ve bağırsağa, iyi işleyen bir pankreasa ve midede B12 vitaminine bağlanan bir protein olan yeterince yüksek düzeyde intrinsik faktöre ihtiyacı vardır.

Yetişkin kadınların günde 2,4 mcg B12 vitaminine ihtiyacı vardır. Yetişkin erkekler ise günde 2,6 mcg B12 vitamini alarak ihtiyaçlarını karşılayabilir.

 

Fazladan B12 vitamini karaciğerde depolanabilir ve her gün idrar, ter veya dışkı yoluyla yalnızca küçük miktarlar kaybedilir. Bu ve küçük günlük gereksinimler nedeniyle, yetersiz B12 vitamini alımının açık bir eksiklik geliştirmesi bir yıl veya daha uzun sürebilir.

B12 vitamini eksikliğinin belirtileri şunları içerir: Kronik yorgunluk, nefes darlığı, kalp çarpıntısı, ekstremitelerde karıncalanma veya uyuşma, zayıf denge, konsantrasyon kaybı, zayıf hafıza, ruh hali değişiklikleri, idrar kaçırma, uyku problemleri.

B12 vitamini düşüklüğüne sahip olma riski en fazla olan kişiler arasında yaşlı yetişkinlerin yanı sıra sigara içen, alkol kullanan veya vejetaryen veya vegan diyet uygulayan kişiler bulunur. Bağırsak ameliyatı, pankreas yetmezliği, ince bağırsakta bakteriyel aşırı çoğalma (SIBO), parazit enfeksiyonları ve bazı otoimmün bozukluklar ek risk faktörleri olarak kabul edilir. Ayrıca metformin ve antiasitler gibi bazı ilaçlar da vücudunuzun beslenme yoluyla B12 vitamini emme yeteneğini azaltabilir.

B12 vitamini eksikliğinin kilo üzerinde etkisi nedir?

B12 vitamininin dahil olduğu sayısız reaksiyona rağmen kilo alımı veya kaybı üzerinde herhangi bir etkisi olduğunu gösteren çok az kanıt vardır. Bu iddiaya yol açan kanıtların çoğu birkaç gözlemsel çalışmadan gelmektedir. Öte yandan, B12 vitamini eksikliğinin bazı insanlarda iştah kaybına neden olduğu ve kilo almaktan ziyade kilo kaybına neden olduğu görülmektedir.

Bununla birlikte, mevcut kanıtlar, B12 vitamini eksikliğinin kilo üzerinde güçlü veya spesifik bir etkisi olduğunu ileri sürmek için çok zayıf; kilo alımı veya kaybı olsun.

B12 vitamini besin kaynakları.

Yalnızca hayvansal gıdalarda veya bu vitaminle zenginleştirilmiş gıdalarda bulunur:

Et ve tavuk: özellikle sakatat ve kırmızı et.

Deniz ürünleri: özellikle istiridye, sardalya, ton balığı, alabalık ve somon.

Süt ürünleri: süt, peynir ve yoğurt dahil.

Yumurta: özellikle yumurta sarısı.

Zenginleştirilmiş gıdalar: bazı paketli ürünler B12 vitamininden zenginleştirilir mesela kahvaltılık gevrek, besin mayası ve bitkisel içecekler ve besin takviyeleri, günlük vitamin ihtiyacınızı karşılamanın başka bir yoludur.

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Mahmutlar Haber, En Güncel Haberler, Son Dakika - MahmutlarPost ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!