İSLÂM'DA OKUYUP YAZMA VE EĞİTİMİN ÖNEMİ

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Geleceğimizin mirasçısı, her biri birer beyaz kâğıt gibi tertemiz dimağların sahibi çocuklarımız ve gençlerimizin, bilgili, becerili ve insanlığa faydalı nesiller haline getirilmesine zemin hazırlayacak, bir eğitim-öğretim dönemine daha ulaştık.  Cenab-ı Hak evlatlarımızı, kendisine ve peygamberimize itaatli, anne-babalarına ve öğretmenlerine hürmetli, vatanına, milletine ve ümmetine hizmetli eylesin. Onların zihinlerini açık eylesin, ilimlerini ve anlayışlarını arttırsın, onlara okuma sevgisi ve aşkı ihsan eylesin. Onları her türlü zararlı alışkanlıklardan, kötü arkadaşlardan, görünür-görünmez kazalardan, belalardan korusun. Tüm eğitim camiasına 2011-2012 eğitim öğretim yılının sağlıklı, mutlu ve başarılı bir şekilde geçirmelerini nasip eylesin.
İnsanlar devamlı huzur ve mutluluğa kavuşmak için büyük çabalar gösterirler. Bu amaca ulaşabilmek için takip edilecek yol, hiç şüphesiz iyi bir eğitim ve öğretimdir. Bunlara gereken önem verilmedikçe, istenilen amaca ulaşmak mümkün değildir.
Dinimiz ilme, okuyup yazmaya gereken önemi vermiş; dikkatimizi bu noktaya çekmiş ve bizlerden daima müsbet yolda çalışmayı istemiştir. Cenab-ı Allah, Kuran-ı Kerimde: “Yaratan Rabbinin adıyla oku; O, insanı bir Alakadan yarattı. Oku! İnsana bilmediklerini öğreten, kalemle (yazmayı) belleten Rabbin, en büyük Kerem sahibidir.”  (Alak suresi:1-5) buyurmak suretiyle, insanın daima arayış içinde olması gerektiğini, eğitim ve öğretimle her an iç içe bulunması lüzumunu belirtmiştir.
Peygamber Efendimiz de, ilim öğrenme hususunda bir hadis-i şeriflerinde: “İlim öğrenmek için gayret sarf etmek, kadın-erkek her Müslümana farzdır.”( Et-Tergip vet Terhib:C.1, S.96.) buyurmaktadır.    
Yüce dinimiz, ilim öğrenmeyi farz kıldığı gibi; öğretmeyi de bize bir görev olarak vermiştir. Dinimiz, ilim öğreneni de öğreteni de yüceltmiştir. İslâmiyet, ilim ve eğitimi ibadet kabul etmiş, Peygamber Efendimiz de: “İlim tahsil etmek, Allah katında nafile olarak kılınan namaz,  nafile olarak tutulan oruç ve nafile olarak yapılan hacdan daha hayırlıdır.” (Camius-Sagir 2/45.) buyurmuştur.
Müslümanlar olarak, Allah ve Rasülünün bizlere vermiş olduğu öğütleri tutmak, bilgimizi artırmak için devamlı gayret etmeliyiz. Bir âyet-i kerimede Cenab-ı Hak: “Rabbim benim ilmimi artır.”( Tâhâ Suresi: 114) diye dua etmemizi öğütlemiş, diğer bir âyet-i celilede de: …Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu?… (Zümer Suresi:9) diye buyurmak suretiyle bilginin ve bilgi sahibinin değerinin ne kadar yüce olduğunu ortaya koymuştur.
Peygamber Efendimiz de bir hadis-i şeriflerinde: “Faydalı olan ilim müminin yitik malıdır. Onu nerede bulursa alsın”  (Keşful-Hafa, 1/435 No:1159) İlimden daha faydalı bir şey olmayacağına göre, nerede bulunursa alınması lazımdır. Nitekim bir haberde “İlim Çinde de olsa gidip alınız.” (Fethul-Kebir 1/193) denilerek, müslümanları ilmi en uzak yerlerde bile olsa, gidip almaya teşvik etmiştir.
Çocuklarımızın başarılı bir eğitim ve öğretim yılı geçirebilmeleri için ebeveynlerin  şu hususlara dikkat etmeleri faydalı olacaktır. Anne ve babalar, çocuklarıyla sevgi, saygı ve ilgi bağlamında yeterli iletişim kurmalıdır. Bir annenin çocuğuna vereceği eğitimi 100 öğretmenin ancak verebileceğini uzmanlar söylemektedir. Bir öğretmen günlük 5 saatte 30-40 öğrenciyle ilgileniyor.Ama bir anne günün büyük bir bölümünü tek bir çocuğuna ayıracaktır. Onun için anne babalarında okuyup bilgili olmaları gerekir.
Anne ve babalar, çocuklarının eğitim aldığı okulun öğretmen ve idarecisi ile iletişim kurmalıdır.  Ailede korkudan ziyade, sevgiye dayalı disiplin anlayışı hâkim olmalıdır.
 Çocuklara iyi örnek olunmalı, güzel hedefler gösterilmelidir. Çocuklarının yanında içki ve
sigara gibi kötü alışkanlıklar işlenmemelidir.  Çocukların okumayı boş bir angarya olarak görmeleri engellenmeli, çocuklara erken yaşlarda para kazanmadan ziyade yüce idealler özendirilmelidir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Mahmutlar Haber, En Güncel Haberler, Son Dakika - MahmutlarPost ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!