KAMUOYUNUN DENETLEMESİ

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Demokratik düzenin tam olarak işlediği ülkelerde, ülkeyi yönetenler kamuoyu tarafından sürekli denetlenirler.
Bu yöntem en etkili denetleme biçimidir.
Bilindiği üzere devleti yönetenler, demokratik bir düzende, kamuoyunun etkisi altında kalırlar ve sürekli kamuoyunun görüş ve düşüncelerini öğrenmeye çalışırlar.
Bununla birlikte kamuoyunun da uyanık ve bilinçli olması, denetlemenin etkili olmasını sağlamada önemli unsurdur.
Toplum kamu işleri ile ilgilendiği, rüşvet ve yolsuzluklara karşı kuvvetli ve sağduyulu bir tepki gösterdiği ölçüde yönetim üzerinde rüşvet ve yolsuzlukları önleyici bir denetim sağlayabilir.
Bilindiği üzere kamuoyu yönetimin işleyişi ile ilgilenir; rüşvet ve yolsuzluklara karşı tepki gösterir ve çeşitli meslek grupları halinde örgütlenme olanağı bulursa, yönetim üzerinde rüşvet ve yolsuzlukları önleyici bir denetim sağlayabilir.
Gerçekten uyanık ve bilinçli bir kamuoyu yönetimi denetlemede en etkili bir araçtır.
Kamuoyunun uyanık ve bilinçli olması bir yandan öteki denetleme yollarına başvurmayı azaltır.
Esasında kamuoyu gücünün yönetilenler tarafından bilinmesi ve kabul edilmesi, yasalara aykırı davranışları da kısıtlar.
İleri derecede demokrasinin geliştiği ülkelerde, kamuoyunun denetimi çok etkili bir denetim biçimidir.
Mithat Melen’in 1 Ocak 2014 tarihli Cumhuriyet gazetesinde yayımlanan “Hesap Verme Kültürü” adlı makalesi bu konuya ışık tutuyordu.
Küçük bir ülke olan Belçika’nın hükümet düşmüşken bile nasıl tıkır tıkır çalıştığını, devletin her yerde var olduğunu; polisin, politikacının değil devletin emrinde olduğunu, örnek olarak biraya yüzde 2.5 (%2.5), kahveye yüzde 2.8 (%2.8) zam gelince bilinçli halkın nasıl sokaklara döküldüğünü, zaten düşmüş hükümeti protesto etmek yerine, 3 gün kahve ve bira boykotu yaptığını gördüğü zaman hayretler içinde kaldığını açıklıyordu.
Bu durum demokrasi bilincinin tam olarak işlediği ülkelerde oluyor.
Bize gelince, kamuoyu tepkisi ileri ülkelerde yaşanan bu gibi olaylar kadar olmasa bile özellikle 2013’te yaşanan Taksim Gezi Parkı olayları ile 17 Aralık’taki rüşvet ve yolsuzluk olayları toplumda bir tepki yaratmıştır.
Unutmayalım kamuoyu denetimi en etkili denetim gücü olup bizi yönetenlerin bu konu üzerinde önemle durması yerinde olur görüşündeyiz.
Kaynakça: Prof Dr Nuri Tortop, Yönetim Bilimi “S” Yayınları, 1983, Ankara
 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Mahmutlar Haber, En Güncel Haberler, Son Dakika - MahmutlarPost ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!