Kentsel dönüşümün püf noktalarını Uzmanına sorduk

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İsimsiz-2Mahmutlar’da yüzlerce bulunan riskli binaların Kentsel Dönüşüm Yasasıyla yıkılarak yeniden yapılması gündemde. Mahmutlar Post Gazetesi olarak Kentsel Dönüşümle ilgili talep sahiplerinin kafalarındaki soru işaretlerini gidermek için Kentsel Dönüşüm Uzmanı Aşur Bal’a bir dizi sorular sorduk ve net cevaplar aldık.
Mahmutlar Post: Bölgemizdeki İnşaat yapılarının sağlamlık durumu nedir?
Aşur Bal: Kentsel dönüşümle ilgili Alanya’da yapmış olduğumuz ilk yıkımın üzerinden yaklaşık 8 ay geçti, yapıcı firma inşaat yasağı (Turizm) bitince hemen projeye başlayacak. O günden bugüne Alanya’da risk tespiti yapılan ve yapılacak olan yaklaşık 400 dairenin üzerinde bir talep var. Vatandaş bu konuda çok istekli. Kentsel dönüşümde  sürecin hızlı bir şekilde yürümesi gerekiyor çünkü dünyada ve ülkemizde jeolojik  değerler değişiyor bu sebeplerdir ki Antalya bölgesi 4. Derecede deprem bölgesi iken şimdi 3. Dereceye  yükselmiştir. Yüksek derecedeki nem oranı özellikle dış cephe sistemi olmayan binalarda  korozyon çok fazla deprem  yönetmeliğinden önce yapılan binaların %80’ni Antalya Kuşağında sağlıklı değildir.
Mahmutlar Post: Kentsel dönüşümle 100m2 bir daire sahibi kaç metre kare daire sahibi olabilir?
Bal: Sürenin hızlı ilerlemesinde vatandaşların bilgi eksikliğinden kaynaklanan beklentilerinden dolayı bir yavaş seyir söz konusudur. Örneğin daire sahipleri oturdukları dairelerinin büyüklüğünde aynı metrekare üzerinden adire almak istemektedir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığından imar artışı alınabileceği gibi yanlış bir bilgi eksikliği vardır.  Böyle bir artış söz konusu değildir. Malikler yerlerini müteahhide verdiklerinde mevcut imar’agöre    paylaşım alacak haliyle daireler küçülecektir. Eğer aynı ebatta dairesini almak istiyorsa müteahhide vermeyip devletten kredi desteği alıp kendileri yaptırabilirler.
Mahmutlar Post: Kensel Dönüşüme iştarikcilerin bakış açısı nasıl?
Bal: Yazlıkçı dediğimiz konut sahipleri senede bir iki ay konutlarında  oturmaktalar fakat bu konutlarda yılın 12 ayı oturanlar mevcut olup sorunlarla boğuşmakta, sağlıksız yapılarda sosyal donatısı olmayan riskli binalarda oturmak zorundalardır. Mevcut düzenlerini korumak isterken 12 ay oturan diğer vatandaşların mağdur olmasına sebep olmaktadırlar.
Mahmutlar Post: Daire sahipleri yaniİştirakcılar Daireleri küçülünce zarar etmiyorlar mı?
Bal: Avrupa’da ve uzak doğuda (Japonya-Çin) gibi ülkelerde bırakın yazlıkların büyük olmasını daimi yaşamlarını sürdürdükleri konutları çok küçük alanlardır. Kaldı ki şu anda oturdukları risk taşıyan ve sosyal donatısı olmayan dairelerin (konutların) piyasa değeri çok küçük olmakla buralarda yapıalcak proje sonrası fiyatı ikiye katlanacaktır.  Metrekaresi küçük fakat değeri yüksek olacaktır.
Mahmutlar Post: Bu yasa riskli yapı sahiplerine avantajlı bir yaşamıdır?
Bal: Bir başka sorunda mevcut konutlarda önceki arsa sahibi olan çok sayıda dairesi olan vatandaşlarımızda sürecin yavaşlamasında etken rol oynamaktadır.  Bu vatandaşlarımızda bilgilendirilerek sürece katkıları sağlanmalıdır.
Bu yasa herkesin menfaatine kolaylıklar sunan bir yasadır, maliklere 640 TL 18 ay kira yardımı, KDV,  % 1 harçlardan muaf vb. imkanlar sunulmuştur.Alanya’da yapılacak projelerin özellikle dönüşüme ihtiyacı olan riskli binaların yıkılarak yenilerin yapılması önceliğimiz olmalıdır.
Mahmutlar Post: Sorularımıza içtenlikle cevap verdiğiniz için okuyucularımız adına çok teşekkür ediyoruz.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Mahmutlar Haber, En Güncel Haberler, Son Dakika - MahmutlarPost ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!