ORUÇ TUTMAK SPORA ENGEL DEĞİL

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sevgili okuyucularım, bu yazımda Ramazan ayında spor nasıl yapılır konusunu ele alacağım.
Oruç tutmanın spor yapmaya engel olmadığı, iftara yakın ve iftardan sonra yürüyüş, hafif tempolu koşu, yüzme gibi sporların yapılabileceği fazla abartmadan fitness sporuna devam edilebilineceğini spor yapmanın belli dönemleri olamayacağını, ancak dikkat edilmesi gereken noktaların bulunduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.
Sporun, sıvı ve mineral kaybına yol açar bu nedenle Ramazan ayında spor yaparken dikkat edilmesi gerektiğini vurgulamada fayda var. ”Ramazan ayında spor yapılmaz” şeklindeki bir düşüncenin doğru olmayacağını, sporun yapılacağı saatin önem taşıdığını bilmek gerekli. Oruç tutarken de spor yapmak isteyenlere, ”Sporunuzu iftar vaktine yakın yapın” tavsiyesinde bulunup, erken saatte yapılan sporun neden olacağı sıvı ve mineral kaybı karşılanamayacağından vücudun direnci çok düşer, oruç tutanı olumsuz etkiler. İftara yakın yürüyüş, hafif tempolu koşu gibi sporlar veya spor salonunda hafif ağırlıklarla egzersizler sorunsuz yapılabilir.
İftarın ardından spor yapmak için 1-2 saatlik bir sürenin geçmesi gerekmektedir. İftarda hafif yemekler tercih edilmeli. Yemekten en az 1-2 saat sonra yine yürüyüş, hafif tempolu koşu, yüzme gibi sporlar yapılabilir. Ramazanın ilk günlerinde daha kısa süreyle spor yapılabilir, zamanla süre artırılabilir. İlk günlerde yarım saatle başlanır, sonra 45 dakika 1 saat olarak uzatılabilir. Ramazan ayı öncesi düzenli spor yapanlar, sporu bırakmamalı. Spor nankördür, bırakırsanız performans düşer, kondisyon kaybı olur.
Ramazan’da insanların oruç tuttukları için vücutlarının direncinin düşeceği kanaatiyle spordan uzaklaşmaları yanlış olup, bilinçli hareket edilerek Ramazan’da da spor yapılabilir. Hafif sporların tercih edilmesinin doğrudur, havaların sıcak olması nedeniyle fazla su kaybettirecek sporlardan uzak durmalı. İftardan sonra yapılabilecek en iyi spor yürüyüştür. Hafif tempoda yürüyebilirsiniz. Kendinizi iyi hissediyorsanız, ağırlık egzersizleri de olabilir. Vücut geliştirme sporcuları, Ramazan ayında kas kaybı yaşayacaklarından kesinlikle korkmamalıdır. Doğru beslenme ve idman sonucunda kas kaybetmeyeceklerini söyleyebilirim. Hatta ektomorfi yapılı sporcular bile kas kaybetmezler. Sporcular Ramazan ayını Diyet ayı olarak ayarlarsa çok daha fazla faydasını göreceklerini söyleyebilirim. Şu kural takip edilmelidir.
Sahur: %80 protein içeren gıdalar yer almalı ve karbonhidrat olarak yulaflı ekmek veya haşlama patates tüketilmelidir. Diyet olan hiçbir gıda alınmamalıdır. Asitli içecekler alınmamalıdır. Tuzlu yiyeceklerin tüketilmemesine özen gösterin.
İftar: İftarı önce Karbonhidrat ağırlıklı bir gıda ile açmak önemlidir. Örneğin Hurma ile iftar açılabilir ve daha sonra karbonhidrat içeren bir tabak gıda alınabilir. Buna ilaveten salata haricinde hiçbir gıda alınmamalıdır. Bir saat sonra veya 30 dakika sonra proteinli bir gıda alınmalıdır. Veya protein tozu içilebilir. Yatmadan öncede protein tozu veya bir proteinli gıda alınabilir. Bu şekilde 4 öğün takip etmek esastır.
Sevgili okuyucularım, görüyorsunuz ki oruç tutmak spor yapmaya kesinlikle bir engel olmadığı gibi kendinize bahane üreterek spordan da soğumayınız.
Hepinize spor, sağlık, huzur ve mutluluk dolu günler dileklerimle.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Mahmutlar Haber, En Güncel Haberler, Son Dakika - MahmutlarPost ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!