SOSYAL YAŞAMDAKİ YERİMİZ

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ülkeler arasında sosyal yaşamdaki yerimizin (Eğitim, Mutluluk, Kadın-Erkek eşitliği vd.) ne durumda olduğunu yazılı ve görsel medyada yer alan haberlerden ilgi ile takip etmekteyiz.

Bu haberlerden bazılarını ayrıntıya girmeden dile getirirsek,

Örneğin;

-Fraser Institute adlı uluslar arası bir kuruluşun “İnsani Özgürlük endeksi” hakkında yaptığı araştırmada Türkiye’de 2012 yılında 60. sırada olmasına karşın son açıklanan endekste 162 ülke arasında 107. sırada yer almıştır. Aynı endeksle demokrasinin tam olarak uygulandığı iki ülke ise İsviçre ve Yeni Zelanda olduğu görülmüştür.

-Dünya Ekonomik Formunca 2018 yılında hazırladığı, kadın-erkek eşitliği hakkındaki raporda;

Türkiye’de kadınların ekonomiye katkısının 149 ülke sıralamasında 131’nci.

Kadın-Erkek eşitliği sıralamasında 130’ncu.

Kadınların sağlık hizmetlerine erişimindeki sıralamada ise 67’nci sırada yer almıştır.

Kadınların erkeklerle en eşit konumda bulunduğu ülkenin İzlanda olduğu onu Norveç, İsveç ve Finlandiya takip etmiştir.

-Birleşmiş Milletlerin, beklenen yaşam süresi, gayri safi milli hasıla, sosyal yardım, özgürlükler ve yolsuzluk algısı gibi kriterler dikkate alınarak hazırladığı Dünya Mutluluk Raporunda Türkiye 156 ülke arasında geçen yıla oranla 5 basamak gerileyerek 74. sırada yer almıştır.

Dünya Mutluluk Raporunda 1. sırada Finlandiya ve onu Norveç, Danimarka ve İzlanda takip etmiştir.

-İngiltere merkezli İnternet sitesinin Nobel ödülü sayısı, okul performansı ve IQ testine göre hazırlanan en zeki 25 ülke listesinde Japonya 1’nci, onu İsviçre ve Çin’in takip ettiğini ancak bu 25 ülke arasında Türkiye’nin yer almadığı görülmüştür.

-Bunun yanında ülkemizde yapılan Bankalararası Kart Merkezinin katkı verdiği ve Dr. Fatoş Karahasan tarafından “Gençlerde Finansal Okur ve Yazarlık Araştırması” sonuçlarına göre;

Gençlerin %80’i ekonomiyi izlemediğini, faiz ve enflasyonun ne olduğunu bilmediğini ortaya çıkarmıştır.

Ekonomi ile ilgili ortaya çıkan sonuçların öteki alanlarda da benzer olduğunu vurgulayan Dr. Fatoş Karahasan, “Türkiye gençlere karşı görevini yapmadığını ve biran önce tüm kaynaklarımızı gençlerimizi eğitmek ve geliştirmek için kullanmalıyız” şeklinde bir açıklama yapmıştı.

Yapılan bu araştırmalar neticesinde elde edilen bu bulgular ülkemizin öteki ülkeler arasında sosyal yaşamdaki yerinin ne durumda olduğunu göstermektedir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Mahmutlar Haber, En Güncel Haberler, Son Dakika - MahmutlarPost ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!