TOPLUMDAKİ YÖNETİCİ TİPLERİ

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hani “her yiğidin bir yoğurt yiğiş tarzı varsa” her yöneticinin de bir yönetme tarzı vardır.
Kimi yöneticiler otokratik kimi yöneticilerde demokratik bir şekilde insanları yönetmeye çalışırlar.
Son zamanlarda yönetici tiplerini de bir koordinat ekseni üzerinde göstermek yoluna gidilmiştir.
Yönetim ölçeği adı verilen bu anlayışa göre başlıca beş temel yöneticilik tipi vardır.
Bu yöneticilik tiplerini ve özelliklerini kısaca açıklarsak;
1- “Korkak “ (Güvercin) yönetici tipinde başarısızlık korkusu vardır. Bütün vakitlerini başarısızlığa uğrayacağım endişesi ile geçirirler.
2- “Arkadaş” (Kumru) türündeki yöneticiler insanlarla arkadaşlık etmeyi isterler. Bunlar yaptığı şeylere karşı çevresindekilerin tepkileriyle ilgilenirler ve astlarının kendilerini sevmelerini isterler.
3-“Buyurgan” (Goril) türündeki yöneticiler o örgütteki denetimi elinde bulundurmayı ve çevresindekilerin de bunu bilmelerini isterler.
4-“Kurnaz” (Tilki) türündeki yöneticiler de o örgütteki başarının, işi yaptırma zorunluluğunun ve insanların moralinin doyurucu bir şekilde tutulması için bütün gereksinmelerin uzlaşma yoluyla halledilmesini sağlarlar.
5- “Başaran” (Kaplan) türündeki yöneticilere gelince bunlar yaptıkları işlerde yüksek başarı arayan ve söz sahibi olmak isteyen yönetici tipleridir.
Bu yöneticilere iş verildiği zaman bu işi zamanında bitirip kendilerine yeni bir iş arayan kişilerdir.
Bunun yanında bazı yönetici tipleri var ki; bunlar yaptıkları işlerde hiç sorumluluk almayan, nemelazımcı, hiçbir şeye karışmak, bulaşmak istemeyen tiplerdir.
Bunların temel özelliği, halk arasında söylenen bir deyimle “etliye sütlüye karışmadan” gününü gün ederek vakit dolduran yöneticilerdir.
Yöneticileri başka bir açıdan da sınıflara ayırırsak;
Bunlar içinde yer alan ve “doğal yönetici” olarak tanımlanan bu tip yöneticiler, var olan niteliklerini kendi yetenekleri ile kazanmışlardır.
Bu tip yöneticiler, halk arasındaki çalışmalarıyla, tutum ve davranışlarıyla seçilmiş, sayılmış ve sivrilmiş kişilerden oluşur.
Bunlar toplumu kolayca peşinden sürükler ve söyledikleri söz ve istekleri herkes tarafından benimsenir ve yerine getirilmesi için de candan desteklenir.
Doğal yöneticiler yönetici tiplerinin en güçlüsüdür.
Açıkladığımız bu yönetici tiplerini ülkemizde var olan yönetici tipleriyle kıyaslarsak bazı tiplerde benzerlik görebiliriz.
Ama bazı yönetici tipleri var ki bunlar yöneticiliğin bilimsel bir nitelik kazandığını bilmeden hasbelkader yönetici olan kişilerdir.
Bu kişilerin oluşturduğu yönetim; bazen o toplumun geleceğine yönelik olumsuz kararlar da verebilir.
Unutmayalım, yöneticilik, insanların planlarını ve kararlarını eyleme dönüştürmelerini sağlama sanatıdır.
Kaynakça:
Turgay ERGUN-Aykut POLATOĞLU, Kamu Yönetimine Giriş
TODAİE Yayınları No: 212-1984
Prof. Dr. Nuri TORTOP Kamu Personel Yönetimi
“S “ Yayınları – 1985

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Mahmutlar Haber, En Güncel Haberler, Son Dakika - MahmutlarPost ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!