"Bu yetki adamı zır deli eder"

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

_DSC1296AK Parti Hükümetinde Başbakan Yardımcısı görevinde bulunan Abdullatif Şener Alanya’ya gelerek bir konuşma gerçekleştirdi. “Yeni Anayasa’da tüm yetki Cumhurbaşkanı’nda toplanıyor. Bakan’ı ve onun sekreterini bile Cumhurbaşkanı atıyor. Bu Yeni Anayasa’yı hazırlayanlar, seçilme yaşını kendi çocukları ve torunları için 18’e indirdiler. bu yetkiyi kime versen deli olur hatta zır deli olur” dedi
AK Parti Kurucular Kurulu Üyesi ve dönemin Başbakan Yardımcılarından Abdüllatif Şener  Keyf-i Ala Restoran’da 16 Nisan’da yapılacak Yeni Anayasa değişikliğine ilişkin vatandaşları bilgilendirme toplantısı düzenledi. Türkiye’de AK Parti ve MHP’nin ortaklaşa hazırladığı, TBMM Genel Kurulu’nun onaylanmasının ardından 16 Nisan’da seçmenin onayına sunulacak olan Yeni Anayasa’nın yararı ve zararlarını anlattı.
ŞENER “YENİ SEÇİLECEK CUMHURBAŞKANI
KORKUNÇ YETKİLERE SAHİP OLACAK”
Bizim Yeni Anayasa değişikliği neler getiriyor? 16 Nisan’da biz neyi onaylayacağız, önemli olan bu değil mi? Ben televizyonları falan seyrediyorum, herkes slogan üretiyor. Bırak sloganı ya, ne gelecek ne gidecek ona bakalım. Bir kere getirilen Yeni Anayasa şu, Cumhurbaşkanı’nın yetkileri arttırılıyor. Dünyada görülmedik şekilde çok net düzeyde Cumhurbaşkanı’nın yetkileri arttırılıyor. Yasama yürütme ve yargı arasındaki karşılıklı denge ve kontrol mekanizması da ortadan kaldırılıyor. Bu Anayasa değişikliğinin özeli de bu. Korkunç yetkilere sahip bir Cumhurbaşkanı makamı. Peki bunu kim kullanıyor? kullanacak bu yetkileri? Bu yetkileri 2019’dan sonra seçilecek Cumhurbaşkanları kullanacak.
ŞENER “BU YASA GEÇERSE BİR DAHA DEĞİŞTİREMİYECEKSİNİZ”
Seçimde kim Cumhurbaşkanı olursa bu yetkileri o kullanacak. Yani bugünü düzenlemiyor, ülkenin geleceğinde nasıl idare edileceğini düzenliyor. Bazıları günümüzde saklanmış, ‘Hükümet bugünü düzenlemiyor, senin hayatın boyunca geleceğini düzenliyor. Çocuklarının torunlarının yaşayacağı bu ülkede, bu topraklarda devletin nasıl işleyeceğini belirtiyor. Bana birisi diyor ki, ‘Düzenleme bir uygulansın beğenmezsek değiştiririz’ diyor. Size Yeni Anayasa’da yapılan değişiklikleri kabul etme yetkisi verilmiştir, ama siz bu yetkiyi kullandıktan sonra yapılan düzenlemeleri değiştirme yetkisine sahip değilsiniz. Yani son pişmanlığın fayda vermeyeceği bir değişiklik yapılıyor Yeni Anayasa’da. Ve kadar farklı yetkiler var ki, bu yetkilerle devleti irade etmeye kalkan kim olursa olsun 2044’de geldi birisi. Bunu değiştirmemek için elinden geleni yapar, elinden geleni. Değiştirtmeyecek tüm yetkileri de Cumhurbaşkanı’na vermişsiniz. Eğer siz bu değişikliğe onay verirseniz bir daha değiştirme hakkına sahip değilsiniz. Bu en önemli noktalardan birisidir.
ŞENER”AKILLI İNSANA BU YETKİYİ VERSENİZ DELİRİR”
Tabiki bu yetkileri kullanacak olan önümüzdeki seçimlerde seçilecek ama kim olacak, Ahmet mi olacak, Mehmet mi olacak? Kim olacağını ben size söyleyeyim. Bakarsınız bir Veli rüzgar eser, ılıman tatlı, seçimlerde de Allah’ın bir Veli kulu gelir seçilir. O zaman o yetkiyi o Veli kulu kullanır. Ama bir de bakarsınız ki, deli rüzgarlar, fırtınalar dönmeye başlamış, bir Allah’ın deli kulu seçilmiş, o zaman da bu yetkilerin tamamını o deli kul kullanacaktır. Ama diyeceksiniz ki, ‘Bu millet akıllıdır, zekidir, çalışkandır diyeceksiniz. Deli kulu hiç Cumhurbaşkanı olarak seçer mi? Bakacaksınız adaylara en akıllısı kimse onu seçecek. Ama sakın böyle düşünmeyin. Ama öyle deliler vardır ki, yetkiyi almadan deli olduğunu anlamazsınız ama bir yetkiyi kaptı mı aman aman önünde de duramazsınız, arkasında da. Bu kadar bir yetkiyi Allah’ın bir Veli kuluna verip, onu delirtirsiniz. Bu kadar çok yetkiyi Allah’ın bir deli kuluna verin, onu da zır deli yaparsınız. Bizim aklı başında insanları deli yapmaktan dolayı mutluluk duyacağınız bir şey mi var? Delileri de tutulmayacak kadar yetki verip, zır deli yaparken size bir menfaat ve fayda getirir mi? Pişmanlığın fayda vermediği gün 16 Nisan.
“YENİ ANAYASA’DA BAKAN SEKRETERİNİ BİLE ATAYAMIYOR”
Bugün Türkiye’de parlamenter yönetim var. Siz milletvekillerini seçiyorsunuz, içinden Bakan ve Başbakan’ı da seçmiş oluyorsunuz. Ve bir Hükümet kuruluyor. O hükümet vatandaşa karşı siyaseten sorumlu. O Hükümet seçilen parlamentoya karşı sorumlu. Bu onaylayacağınız Anayasa değişikliğine göre, Başbakanlık kaldırılıyor. Bakanlar Kurulu da yok. Bakanlar Kurulu da yok, o da kaldırılıyor. Cumhurbaşkanı tek başına hükümet oluyor. Bana ‘Bakanlar Kurulu var, bakanlar da var. Siz neden Bakanlar Kurulu yok diyorsunuz’ diyorlar. Onun nedeni de şu. Bakan kelimesi duruyor ve Anayasa’da o kadar dağılmış ki onları ayıklamaktan yorulmuşlar, neyse isin olarak Bakan ibaresi dursun demişler. Ama bütün yetkilerini kaldırmışlar. Bakan’ın kendisini Cumhurbaşkanı atıyor, bir de milletvekili değil, Bakan. Milletvekilliğini bir gün Bakan yapar, ertesi gün onu bakanlıktan atarsan o zaman milletvekilliği ve bakanlığı da kaybetmiş olurlar. Nasıl bir Bakanlık bu. Bakan’ı Cumhurbaşkanı atıyor, Bakanlıktaki tüm memurları da Cumhurbaşkanı atıyor. Altındaki görevlilerin hiç birisini Bakan’ın atama yetkisi yok, tek imzayla Cumhurbaşkanı atıyor. Halbuki bugünkü sistemde bir bakanlığın bürokratlarını atama yetkisi o kurumdaki Bakan’a aittir. Bu bakanların parlamentoya karşı sorumluluğu yok, hükümet olarak Bakanlar Kurulu’nun siyasi sorumluluğu yok, zaten bakanlar seçilmemişler. Ortak karar almıyorlar, Bakanlar Kurulu kararı diye bir şey yok. Eskiden Bakanlar Kurulu karar alır, her bakan o karara imza atar ve en sonunda da Cumhurbaşkanı imzalardı. Bu yapıdaki Bakan’lara da bakan denmez. Başbakan’ın da olmadığı, Bakanlar Kurulu’nun da olmadığı tek başına Cumhurbaşkanı bir hükümet olacak. Sonra tüm bürokrasiyi atama yetkisi Cumhurbaşkanı’nda. Cumhurbaşkanı tek başına kararname çıkarma yetkisine sahip. Bu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi öyle düzenlenmiş ki, eşit hukuk metni. Cumhurbaşkanı’nın tek başına kanun çıkarmaya yetkisi var.
“KENDİ ÇOCUKLARI İÇİN 18 YAŞA İNDİRDİLER”
TBMM’nin iki temel görevi vardır. Bir hükümeti denetler, ikincisi kanun çıkarır ve yasa yapar. Bu iki yetkisi de yeni düzenlemede ortadan kalkıyor. Meclisin yetkisi azalıyor, görevleri azalıyor. Görevleri açısından meclis Cumhurbaşkanı’na bağımlı hale geliyor. Böyle bir meclis ortaya çıkıyor. Yetkileri azaltılıyor ama milletvekili sayısı 550’den 600’e çıkarılıyor. Seçilme yaşı 25’ten 18’e düşüyor. Seçilme yaşı düşsün ne olacak diye biliriz ama o göz boyama. Şuanda mecliste 25 yaşında milletvekili seçilebiliyor mu, en düşük yaşta seçilen milletvekili 29 yaşında. 25 yaşında bile milletvekili seçememiştir ama 18 yaş seçilme hakkını da öyle koymuşlar. Öyle zannediyorum ki, belki çocuklar ve torunlar için ihtiyaç olur diye koymuşlardır. Yoksa sıra bizim çocuğa gelecek falan diye düşünmeyin, hayal bile etmeyin.
 
 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Mahmutlar Haber, En Güncel Haberler, Son Dakika - MahmutlarPost ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!