Akraba ziyareti (sıla-i rahim)-Nazif Fethi Yalçınkaya

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Değerli okurlar bu hafta dinimizin üzerinde önemle durduğu sıla-i rahim konusuna değinmek istiyorum. Birçok insan yaz tatili dolayısıyla yoğun iş temposunun  yorgunluğunu atmak için tatilimi nerede geçireyim diye düşünür.  Bir kimse hem tatil yapıp hem  de   kendisine sevap kazandıracak bir iş yapabilir mi? diye soracak olsak evet diyebiliriz.  Çünkü Peygamber efendimiz (s.a.v): “Yapılan işler niyetlere göre değer kazanır” (Buhari) buyurmuştur.
Bir kimse yapacağı seyahatini  ve tatilini adına sıla-i rahim dediğimiz, ara verilmiş dostlukları, kardeşlikleri, akrabalık bağlarını güçlendirme niyeti ile yaparsa, attığı her adım, harcadığı her nefes ve yapmış oldukları her kuruş masraf, birer ibadet ve sadaka hükmüne geçmiş olur. Çünkü sıla-i rahimde bulunmak bir ibadettir. Nitekim  Yüce Rabbimiz: “Şüphesiz ki Allah, size adaleti, iyilik yapmayı ve yakınlara bakmayı emreder; hayâsızlıktan, fenalıktan ve azgınlıktan nehyeder. Öğüt almanız için size böyle öğüt verir .” (Nahl Suresi: 90) buyurarak akrabaları görüp gözetmeyi emretmiş, aksini ise yasaklamıştır.
Peygamber efendimiz (s.a.v ) de : “Her kim rızkının bol olmasını ve ecelinin gecikmesini istiyorsa akrabasını görüp gözetsin” (Buhari, Edeb, 12) ” Allah’a ve ahiret gününe iman eden kimse akrabasını görüp gözetsin” (Buharî, İlim, 37; Müslim, İmam, 74-77).”Akrabalık bağlarını kesip koparan kimse Cennete giremez” (Buhari, Edeb, 11);
“Ey insanlar, birbirinize selâm verin, akrabanızı gözetin, yemeği yedirin! Geceleyin insanlar uyurken namaz kılın ki selâmetle Cennete giresiniz” (Tirmizî, Et’ime, 45).
“Yoksula yapılan sadaka bir sadakadır. Bu sadaka akrabaya yapılmışsa iki sadaka demektir. Biri sadaka, diğeri sıla-i rahimdir ki bu da sadaka sayılır.” (Tirmizi, Zekât, 26).Buyurmuştur.
Halit b. Zeyd (Ebu Eyyüb el-Ensarî) hazretlerinden rivayet edildiğine göre bir adam Hz. Peygamber’e gelerek: “-Yâ Rasûlallah; beni Cennete sokacak bir ibadet söyler misiniz?” dedi… Rasûlüllah şu cevabı verdi:”Allah’a ibadet eder ve O’na hiç bir şeyi ortak koşmazsın, namaz kılar, zekât verir ve sıla-i rahm edersin” (Buharî, Zekât, 1).
Sahabe-i Kiramdan birisi sorar: “Ya Rasülallah, insanların en hayırlısı kimdir?” Peygamberimiz(s.a.v ) de: “Rabbinden en çok korkan, yakınlarına en çok ilgi gösteren, en çok iyiliği tavsiye edip, insanları kötülüklerden uzaklaştırmaya çalışandır.”( Tergib veTerhib, c.4, shf. 116)  buyurarak sıla-i rahimin ne kadar önemli olduğunu vurgulamıştır.
 Rızkımızın geniş, ömrümüzün uzun, Allah’ın rahmetine kavuşup Cennetine girmek istiyorsak akrabalarımızla ilişkilerimizi yeniden gözden geçirip, eksiklerimiz varsa bunları tamamlamamız gerekir. Unutmayalım ki günümüzde özellikle şehirleşmenin, madde ve menfaate karşı aşırı ilginin, ekonomik krizlerin sebebiyet verdiği akrabalar arasında kopan bağları yeniden diri tutmamız, kendi menfaatimize olacaktır. Özellikle yaşlı olan eş dost ve akrabalarımızı ziyaret edelim ki toplumda yalnız kalmadıkları, çevrelerinde kendilerini seven, arayıp soran insanların bulunduğu inancı ile son yıllarını huzur ve mutluluk içinde geçirsinler. Bizler de bir gün yaşlanacak, etrafımızda bizlerle ilgilenen sevgi ve saygı gösteren kişileri arayacağız. Bundan dolayı da hemen bu yaz tatilinden başlamak üzere, izinlerimizi akrabalık bağlarımızın güçlenmesi, yeni yeni ahbaplıkların kazanılması, unutulan ilişkilerin yeniden kurulması niyetiyle alalım ve kullanalım. Allah’a emanet olun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Mahmutlar Haber, En Güncel Haberler, Son Dakika - MahmutlarPost ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!