BİR YÖNETİCİDE OLMASI YA DA OLMAMASI GEREKEN ÖZELLİKLER

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bilimsel yönetimin önemini bilmeyen toplumlarda yönetim unsuru, yönetenler tarafından pek dikkate alınmaz. Esasında bu unsurun yanında iyi yöneticilerin yetiştirilmesi bir ülkenin kalkınmasında en önemli unsurların başında gelmektedir.
Bilimsel yönetime önem veren toplumlarda yetiştirilen yöneticiler o ülkenin ekonomik, siyasal ve toplumsal yönden kalkınmasını sağlar.
İşte bu yüzden iyi bir yöneticide aranması gereken koşulların başında bilimsel yönetim konusunda yöneticilerin eğitilmesi gerekmektedir.
Çünkü yöneticilik artık bilimsel bir nitelik kazanmıştır.
Bunun yanında iyi yönetici olmanın koşullarından biri de yöneticinin kendi kendini eleştirmesi ve kişiliğini de geliştirmesi gereklidir.
Eleştiri yapması için de o yöneticinin kendi kusurlarını görmesi… bulmaya çalışması ve noksanlarının olabileceğine inanması… başkalarının görüşlerine saygılı olması… kendi kişiliğini geliştirme isteğini duyması ve öğrenilecek çok şey olduğunu kabul etmesi gibi görüşleri benimsemesine bağlıdır.
Ayrıca iyi bir yönetici olmanın bir koşulu da işinde ve iş dışında iyi ilişkiler kurmak için duygusal yönden duyarlılık kazanması gereklidir.
Kendi davranışlarının başkası üzerinde ve başkalarının davranışlarının kendisi üzerinde ne gibi duygusal etkiler bırakacağını bilmesi gerekir.
Bu durumun oluşması da ancak duyarlılık eğitimi sayesinde mümkün olur.
Gerçekten duyarlılık eğitimi yöneticilerin gelişmesi yönünden büyük önem taşır.
Gelelim bir yöneticide bulunmaması gereken özelliklere;
Esasında yönetici kusursuz bir insan olduğu oranda, kusursuz bir yönetici de olur.
Özellikle bir yönetici de bazı kusurların bulunmaması gerekir.
Bunların başında; taraf tutma… anlayış noksanlığı… kararsızlık… etki altında kalma… korku ve ileriyi görememe gelmektedir.
Esasında yöneticilik ” feragat” isteyen bir meslektir. Bu makamda bulunan kişilerin olgun insan olmalarının yanında bazen normal insanın ihtiyaç duyacağı bazı haklardan ve hareketlerden sakınmaları gerekmektedir.
Bizim toplumda önemi henüz bilinmeyen ancak ileri toplumlar için önemi gittikçe artan bilimsel yönetim ve yöneticilerin yetiştirilmesi bir toplumun kalkınmasında önemli bir yeri olduğunu da unutmamak gerekir.
Bugün çağımızda yönetime büyük önem verilmektedir. Tüm devletler çağdaş yönetimin verimliliği üzerinde durmaktadırlar.
Bu verimliliğin artması için de yöneticilerin yetiştirilmesine büyük önem vermektedirler.
Unutmayalım; Bir ülkenin kalkınma çabalarına girişmesi ve bundan da olumlu sonuçların alınması ancak iyi yetişen yöneticiler sayesinde mümkün olur.
Bu makalem 20 Şubat 2012 tarihinde Mahmutlar Post gazetesinde yayınlanmıştı.
Konunun önemi nedeniyle tekrar yayınlanmasında fayda görmekteyim.
Bilindiği üzere Cumhuriyetin ilanından bu güne kadar yöneticilerin yetiştirilmesi üzerinde herhangi bir çalışma yapılmamıştır.
Her ne kadar 1982 Anayasasının 128. maddesinde yöneticilerin yetiştirilmesi yasa ile düzenlenir hükmü yer almasına karşı 37 yıldan bu yana bu yasa Meclis’ten geçmemiştir.
Esasında kamu yöneticileri bilimsel yönetim konularında özel bir eğitime tabi tutulduktan sonra göreve getirilirse durum daha rasyonel olur.
Unutmayalım liyakatlı olmak bilimsel yönetim ve yönetimin verimliliği konularında özel bir eğitimle elde edilir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Mahmutlar Haber, En Güncel Haberler, Son Dakika - MahmutlarPost ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!