DEMİR EKSİKLİĞİ ANEMİSİ

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Demir kanımızdaki hemoglobinin temel elementi olmasından kaynaklı vücut için oldukça önemlidir. Ne yazık ki demir eksikliği anemisi yaygın bir anemi türüdür. Kanda yeterli derecede sağlıklı kırmızı kan hücreleri, vücut dokularına kan taşıyan hücreler, bulunmadığı durumlarda oluşur. Hamilelik döneminde, menstrual döngüsünü ağır geçiren kadınlar ve genç kızlarda, gastrointestinal veya kalp hastalarında demir ihtiyacı artabilmektedir.

• Belirti ve Semptomlar
Başlangıçta demir eksikliği anemisi o kadar hafif olabilir ki fark edilmeyebilir. Ancak vücutta demir eksikliği arttıkça, belirti ve semptomlar yoğunlaşır.
Demir eksikliği anemisi belirti ve semptomları şunları içerebilir:
Aşırı yorgunluk
Zayıflık
Soluk ten
Göğüs ağrısı, hızlı kalp atışı veya nefes darlığı
Baş ağrısı, baş dönmesi veya sersemlik
Soğuk eller ve ayaklar
Dilin iltihaplanması veya acıması
Kırılgan tırnaklar
Buz, toprak veya nişasta gibi besleyici olmayan maddeler için olağan dışı istek
Özellikle demir eksikliği anemisi olan bebeklerde ve çocuklarda iştahsızlık

• Demir Eksikliği Sebepleri
Genellikle demir eksikliği oluşmasının başlıca üç ayrı nedeni vardır. Bunlardan birincisi kan kaybıdır. O nedenle demir eksikliği olan bir hasta sindirim sistemindeki bir kanamayı ekarte etmek için gastroenteroloji uzmanına yönlendirilmelidir. İkinci sebebi ise demir emilimindeki yetersizliktir (demir malapsorpsiyonu). Pek çok faktör buna neden olabilir. Demir eksikliği anemisinin üçüncü nedeni beslenmeyle demir alımının yetersiz olmasıdır. Demir eksikliği kendi kendine tanı konulamaz ve tedavi edilemez mutlaka doktor kontrolünde tedaviye başlanmalıdır çünkü kontrolsüz takviye kullanımı karaciğere zarar verebilir veya vücutta başka sorunlara yol açabilir.

• Beslenmeden Kaynaklı Demir Eksikliği
Besinlerde iki farklı formda bulunan demir, hayvansal kaynaklı besinlerde hem formunda, bitkisel kaynaklarda ise non-hem formunda bulunur. Vücutta hem formun emilimi çok daha yüksektir. Bu nedenle vejetaryen ve vegan beslenenler yani et tüketmeyen bireylerde, demir eksikliği gelişme olasılığı daha yüksektir. Fakat diğer taraftan baktığımızda kırmızı etten hem demirin alımı potansiyel olarak kolon kanseri, kalp damar hastalığı ve safra kesesi problemlerini de arttırabilir. Ancak ilgili çalışmalarda yenilen etin kalitesinin dikkate alınmadığını ve bunun da kronik sağlık sorunlarının gelişmesinde bir faktör olabileceği belirtiliyor.
Beslenmeden kaynaklı demir eksikliğini önlemek için aşağıda belirttiğim demir kaynağı besinlere diyetinizde porsiyon kontrolü dahilinde daha çok yer vermeniz iyi olacaktır. Ayrıca C vitamini demir emilimini arttırdığı için etinizin yanında bol limonlu ve yeşillikli bir salata tüketmek faydalı olacaktır. Kafein ise demir emilimini olumsuz etkilediği için yemekten en az 1 saat sonra çay veya kahve tüketmeye dikkat edin.

• Demirden Zengin Olan Besinler
Karaciğer (ancak hamilelik sırasında tüketilmemeli)
Kırmızı et
Beyaz et
Yumurta
Kurubaklagiller
Kuru Meyveler

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Mahmutlar Haber, En Güncel Haberler, Son Dakika - MahmutlarPost ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!