Dimçayı’na,Gökbel’e ve Gevne’ye Uluslar arası koruma

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

DOĞA Derneği koordinasyonunda dünyaca ünlü 12 ortak, 80 destekçi kurumdan katılan uzmanlar, geçen yılın Haziran ayından Ağustos ayına kadar geçen sürede, Akdeniz Havzası’nda yer alan ülkelerdeki korunması gereken doğa alanlarını araştırdı. Kestel sınırları içerisinde bulunan Dimçayı ırmağı, Gökbel yaylası ve Gevne yaylasıda bulunuyor.
DOĞA Derneği koordinasyonunda dünyaca ünlü 12 ortak, 80 destekçi kurumdan katılan uzmanlar, geçen yılın Haziran ayından bu yılın Ağustos ayına kadar geçen sürede, Akdeniz Havzası’nda yer alan 34 ülkedeki korunması gereken doğa alanlarını araştırdı. Çalışmada, Akdeniz Havzası’ndaki biyolojik çeşitliliğin büyük bölümünü barındıran ve ”Önemli Doğa Alanları” olarak tanımlanan toplam bin 110 alan tespit edildi. Bu alanlardan 140’ı Türkiye’de bulunurken, 70’inin öncelikli koruma altına alınması gereken yerler olduğu ortaya çıktı.
Doğa Derneği Başkanı Güven Eken, yapılan çalışmayla Akdeniz Havzası’nda biyolojik çeşitlilik açısından önemli alanların belirlenmesiyle birlikte bu alanlardaki biyolojik çeşitlilik kaybına neden olan etkenlerin de değerlendirildiğini belirtti. Dünyanın önde gelen doğa koruma kurumlarıyla birlikte çalıştıklarını ve projeyi hazırladıklarını anlatan Eken, çalışmayla ayrıca doğanın yok olmasında etkili olan sosyo-ekonomik parametreler, iklim değişikliği etkileri ve bölgede doğa koruma temelli gerçekleşen yatırımların gözden geçirildiğini kaydetti.
Eken, bu çalışmaların, insan faaliyetlerinin çok yoğun olduğu Akdeniz bölgesinde örnek doğa koruma çalışmalarının yapılması ve uluslararası ortaklıklar kurulması için büyük bir fırsat oluşturduğunu vurguladı.
13 BİN TÜR BİTKİ SADECE AKDENİZ’DE
Barındırdığı yüksek bitki çeşitliliği ve doğal yaşam alanlarını büyük ölçüde kaybeden Akdeniz Havzasının, dünyada bulunan 34 sıcak bölgeden birisi olarak tanımlandığına işaret eden Eken, şu bilgileri verdi:
“Havza ülkelerinde 30 bine yakın bitki türü bulunuyor ve bunların üçte biri yaklaşık 13 bin tür, dünya üzerinde yalnızca Akdeniz Havzası’nda dağılım gösteriyor. Türkiye’den Doğa Derneği’nin de içinde bulunduğu dünyanın önde gelen doğa koruma kuruluşlarında görev yapan uzmanlar tarafından geliştirilen Önemli Doğa Alanı (ÖDA) tanımı, dünyanın birçok ülkesi tarafından doğa koruma önceliklerini belirlemede kullanılıyor. Canlı türlerinin sağlıklı topluluklar oluşturarak yaşamlarını devam ettirebilmeleri için gerekli tüm coğrafyaların özelliğinin bozulmadan saklanmasını öngören Önemli Doğa Alanı yaklaşımıyla birlikte, çoğunluğu Akdeniz bölgesinde yer alan Türkiye’nin Önemli Doğa Alanlarının bu şekilde koruma şemsiyesine alınması öngörülüyor.”

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Mahmutlar Haber, En Güncel Haberler, Son Dakika - MahmutlarPost ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!