Mahmutlar Post Harran’da

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Mahmutlar Post Gazetesi sahibi Mesut İlhan yöneticisi olduğu Türkiye Matbaacılar Federasyonu’nun toplantısına katılmak için bulunduğu Şanlıurfa’da Mahmutlar Post Gazetesi okurları için üç günlük tanıtım gezisi gerçekleştirdi.
Peygamberler şehri diye adlandırılan Urfa aynı zamanda medeniyetler şehri olarak da biliniyor. Dünyanın ilk şehri olan Göbeklitepe ile dünyanın ilk üniversitesi olan Harran, adeta büyüleyici görüntüsü ile günümüze ışık tutuyor.
Urfa ile özdeşleşen ‘ateşin serin ve selamet’ olduğu yer adı verilen Halil-ür Rahman gölü (Balıklı göl) mutlaka her insanoğlu tarafından ziyaret edilmelidir. Urfa ziyaretini Mahmutlar Post Gazetesi sahibi Mesut İlhan’ın kaleminden ve objektifinden sizlere sunuyoruz.
Mahmutlar Post Gazetesi sahibi Mesut İlhan’ın Urfa ile ilgili yazı dizisine ilk günden son güne kadar olan incelemelerini sunuyoruz.
CİĞERİN TADI DAMAĞIMDA
İlhan, “Urfa’ya ilk ayak bastığımda saat gece 02.00 sularıydı. Araç içerisinden gördüğümüz cadde üzerindeki mangalda pişen ciğerin kokusu ta içlerimize kadar sindi. Otele yerleşmemizin hemen ardından aklımızda uyuyup dinlenmek değil, kokusunu ciğerlerimize çektiğimiz mangaldaki ciğerdeydi. Matbaacılar Federasyonundaki diğer üç arkadaşımla birlikte bu tarifsiz lezzeti tattıktan sonra rahatlamıştık. Yolu Urfa’ya düşen herkese ciğer yemeyi mutlaka tavsiye ediyorum”
MEYAN ŞERBETİ HER DERDE DEVA
İlhan, “Urfa’nın sadece bir caddesi bulunuyor. Sokakları çok ama dar olduğu için araçla girmeniz olanaksız. Cadde üzerinde ‘Şerbet’ satan bir genç gördüm. Nedir bu şerbetin faydaları deyince genç, bir doktor edasıyla ‘Her derde deva’ dedi. Daha sonra bu gencin babası geldi yanımıza. Adının Mehmet Emin Zonturlu olduğunu söyleyen meyan otu şerbetçisi beni, imal edilen küçük dükkanına davet etti. İdrar yolu açma ve böbrek taşı düşürme gibi onlarca hastalığa iyi geldiğini belirten Zongurlu, babasını Hamit Zongurlu’nun 70 yıldır şerbetçilik yaptığını ve 130 yaşına kadar yaşadığını belirtti”
URFA DEYİNCE İSOT BİRİNCİ SIRADA
İlhan, “Urfa sınırları içerisinde en önemli şeyin isot olduğunu artık herkes biliyor. ‘İsotsuz yaşamayız diyen Urfalıların küçük çocukları bile acı yiyerek büyüyorlar. Urfa’da Köprübaşı’nda bulunan ‘İsotçu Emin’ acının her türlüsünü tüm dünyaya ulaştırdıklarını söyledi”
TATLISES SEVGİSİ
İlhan, “Urfa’da mağarada doğdum. OKSFORD vardı da ben mi okumadım diyen ünlü sanatçı İbrahim Tatlıses, Urfa’nın simgesi halinde. Ünlü sanatçıya yapılan silahlı saldırının ardından cadde ve sokaklarda Tatlıses’e destek veren pankartlar bulunuyor.
URFA’DA İLGİNÇ DUVAR YAZILARI
İlhan, “Türküleri ve hoyratlarıyla meşhur ilimiz Urfa’da yüzlerce ses sanatçısı bulunuyor. Her bir köşede veya işyerinde bulunan sözler benim de dikkatimi çekti. ‘Çayımız sıcak dostluğumuz gibi, çayımız kaçak sevdamız gibi’ yazısı bir kahvenin kapısında ‘Dünya ile ahret iki ailesi olan adama benzer. Adam birini razı ettikçe diğerini kızdırmış olur’ bir çeşmede duvar yazısı olarak yazılıydı.
BALIKLI GÖL EFSANESİ
İlhan, “Urfa’da bulunan Balıklı Göl efsanesi Hz. İbrahim’e ölüm talimatı veren Nemrut, Balıklıgöl’ün olduğu yere odunlarla ateş yaktırır. Kaleden ateşin üzerine atılan Hz. İbrahim tam ateşin üzerine düştüğü zaman ateş suya, odunlar da balığa dönüşür. Buradaki balıkları hiç kimse tutmuyor. Çünkü inanışa göre bu balıklara zarar vermek günah. Balıklıgöl’ün hemen yanında bulunan Ayn Zeliha Gölü’ndeki sandalla gezinti ayrı bir güzellik katmış Urfa’ya.
Urfa’ya gittiğiniz zaman ilk ziyaret edilecek yerler arasındadır Balıklıgöl.
GÜMRÜK HANI-KAZZAZ PAZARI
Mesut İlhan, “Urfa’nın önemli bedesten pazarı 1562 yılında inşa edilmiş. Kapalı çarşı görünümündeki bedesten kesme tahtalarla yapısıyla Anadolu’da otantik değerini yitirmeyen ender çarşılardan Gümrük Hanı 1563 yılında Urfa Sancak Beyi Halhallı Behram Paşa tarafından yapılmış. Buradaki içtiğim çay günün yorgunluğunu alıp götürdü.
NARGİLE KEYFİ – KUŞ PAZARI
Urfa halkı çalışkan olduğu kadar keyfine de düşkün. Ana cadde de üzerinde nargile keyfi yapanlara rastlamak mümkün. Ayrıca kuşlara olan ilgi had safhada.
SIRA GECESİ VE FAKI BABA
İlhan, “Urfa deyince sıra geceleri akla gelir. Matbaacılar Derneği Başkanı Ramazan Tahsin Birgül ve yönetim kurulu arkadaşlarımın organize ettiği sıra gecesi tam bir Urfa gecesiydi. 50 kişilik bir grupla birlikte yaşadığım bu serin geceyi hiç unutmayacağım. Bostana ve arpa lebenisi ile başlayan yemek, patlıcan kebap, künefe ve acı mırra ile son buluyor. Tabi çiğ köfte şovunu unutmamak gerek. Urfa’da söylenen türkülerin tadı bir başka oluyor. Derler ya her şey yerinde güzel. Urfa Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba tam bir fakir babası, dost insan, halkına ve misafirlerine göstermiş olduğu yakınlığı görmezden gelmek, gözlerin hayata inkarını ortaya koyar. Ak Parti’den seçilen ve daha sonra Ak Parti’den adaylık vizesi verilmeyen fakirin babası Fakıbaba tekrar bağımsız olarak başkan seçimli. Urfalı işini biliyor böyle bir belediye başkanına sahip çıktığı için.
TEPSİ KEBABI
İlhan, “Urfalı öğle yemeğinde mutlaka tepsi kebabı bulunuyor. Fırınlarda pişen domates ve patlıcan kebap adeta geleneksel öğe yemeği haline gelmiş. Fırınlarda tırnaklı pide ve lavaş sürekli olarak üretiliyor. Urfalı patlıcana ‘Baldıcan’ diyor.
URFA’NIN DAR SOKAKLARI
Urfa tek bir caddesiyle yıllardır hizmet vermiş Melih Cabbar Caddesi haricinde araç giremeyen daracık sokakları ile farklı bir kent olduğunu gösteriyor. Şehir havaalanı ile arasına yeni binalar yapılmış.
DÜNYANIN EN ESKİ ŞEHRİ GÖBEKLİ TEPE
Urfa şehir merkezinden 17 kilometre dağlık kesiminde bulunan Göbeklitepe dünyanın ilk kurulan şehri unvanını almış. 11.500 yıl öncesi kurulan şehir Alman arkeologları tarafından gün yüzüne çıkarılmaya başlanmış. Göbeklitepe tapınağındaki dev taş yapıtların üzerinde birçok hayvan resimleri kabartmalı şekilde işlenmiş.
HARRAN’A HAYRAN KALDIM
Harran etimolojik itibarı ile eski uygarlıklarda “yolların kavuştuğu yer” “kavşak” anlamına gelir. Ön Asya dili olan Akatça’daki “Harranu” sözcüğü “Seyahat ve kervan” anlamına gelmektedir.
Sosyolojik ve tarihsel düşünüldüğünde ise medeniyetlerin doğduğu ve buluştuğu kent anlamı içermektedir. İşte böyle bir yerdir Harran. Dünyanın ilk üniversitesi Harran’da kurulduğu yönünde araştırmalar vardır.
Harran, ünlü tıp ve matematik bilgini Sabit Kurra’nın dünyanın aya olan uzaklığını ilk olarak doğru hesaplayan ünlü astronomi bilgini El-Battani ve birçok bilim adamının yetiştirdiği ve ders verdiği okul, özü itibarı ile medeniyetlerin doğduğu ve buluştuğu kenttir. Harran ilk şehir ve ilk üniversitenin kurulduğu Urfa kentini gezmek için en az 3 günlük bir gezi programı yapmanız gerekir. İnanın ki hiç pişman olmayacaksınız.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Mahmutlar Haber, En Güncel Haberler, Son Dakika - MahmutlarPost ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!