ŞANS OYUNLARI VE KUMAR-Nazif Fethi Yalçınkaya

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 Yüce dinimiz İslam; dünya ve âhiret mutluluğunu engelleyen kişisel, ailevî ve toplumsal huzursuzluklara sebep olan, insan’ın Allah’a olan tevekkül inancını zayıflatan kumarı ve onun türevleri olan şans oyunlarını  yasaklamıştır. Yüce Allah, Mâide suresinin 90 ve 91. âyetlerinde şöyle buyurmaktadır. “Ey iman edenler! İçki, kumar, dikili taşlar ve fal okları ancak, şeytan işi birer pisliktir. Onlardan kaçının ki kurtuluşa eresiniz. Şeytan, içki ve kumarla aranıza düşmanlık ve kin sokmak; sizi Allah’ı anmaktan ve namaz kılmaktan alıkoymak ister. Artık vazgeçtiniz, değil mi?
 

     Adı ne olursa olsun, bir tarafın kazandığı ve diğer tarafın da kaybettiği her türlü oyun kumardır. Bu çerçevede toto, loto, at yarışı, hemen kazan, piyango vb. şans oyunları birer kumar çeşididirler. Ne yazık ki, günümüzde Kumar hastalığının ilk basamağı niteliğinde olan şans oyunları gittikçe yaygınlaşmaktadır. Devlet Denetleme Kurulu’nun, 2008 yılında yaptırdığı araştırma, yılda 6 milyar lira’nın üzerinde bir kaynağın şans oyunları sektörüne aktarıldığını göstermiştir. İşte araştırmadan çıkan çarpıcı sonuçlar:
* Türk halkı şans oyunlarına bir aylık dönemde ortalama 6 saat 6 dakika ayırıyor.
* Ayda ortalama 8 kez internette paralı oyunlar oynuyor, 7 kez at yarışına, 7 kez İddia’ya para yatırıyor. Yasal 18 yaş sınırının altında kalan kişilerin yarısından fazlası şans oyunları oynuyor.
* Türk halkının yüzde 9’u şans oyunlarına ayda 150 lira ve üzerinde harcama yapıyor. 150 lira ve üstündeki parayı şans oyunlarına yatıran grubun yüzde 35.6’sı 2008 yılındaki açlık sınırı olan 730 lira gelire sahip. [1]
Gıda, giyim, hatta sağlık gibi temel harcamaların bile kriz nedeniyle düştüğü Türkiye’de talih oyunlarına harcanan paranın rekor kırması, düşündürücü ve ürkütücü değil mi? Krize giren umudunu şans oyunlarında aradı. Oysa müslüman’ın maddi olarak zorda kaldığı dönemlerde umudunu Allah’a bağlaması daha doğru olmaz mı? Rabbimiz Kuran’ı Kerimde bir çok ayette (mü’minler) yalnız Allah’a dayanıp güvensinler” [2]buyurmuyor mu? Şans oyunlarına bırakır mı? Hz İbrahim, mancınıkla ateşe atılırken “Hasbiyallah ve ni’mel vekil demişti yani; bana Allah’ım yeter, O ne iyi vekil, ne iyi yardımcıdır.”demişti de Allah onu Nemrudun ateşinde yaktı mı?
 Dinimizin haram saydığı Kumar ve şans oyunlarına umut bağlamayalım. Kazancımızı çalışarak, emek vererek, sebeplere sarılarak helal yollardan elde edelim. Peygamberimiz (s.a.v) in şu sözünü unutmayalım.“Hiç kimse elinin emeğinden daha hayırlı bir şey yememiştir”

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Mahmutlar Haber, En Güncel Haberler, Son Dakika - MahmutlarPost ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!