SINAV KAYGISI

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bu hafta ben de dahil olmak üzere bu hafta sonu yapılacak olan Açıköğretim Fakültesi sınavına girecek olan öğrencileri kaleme almak istedim. Çünkü bir öğrencinin halinden en iyi yine bir öğrenci anlar…
Bildiğiniz üzere ülkemizde çocuklarımız çok küçük yaşlarda sınav maratonu ile karşılaşmaktadırlar. Ailelerin, çevrenin beklentileri okulun istekleri derken yaşamı kabusa çeviren, sınavlar yaş sınırlaması olmaksızın hayatımızın her alanında karşımıza çıkmaktadır. Ah bu sınavlar dediğinizi duyar gibiyim… Peki, neler yapmalıyız başarılı olabilmemiz için, ya da başarısızlığı en aza indirgemek için;
Öncelikle zaman kavramı  burada da karşımıza çıkıyor… Zamanımızı düzenli kullanmak plan, program yapmak çalışmamızı kolaylaştıran en önemli öğeler…
Eğer sınava hazırlanmaya çok geç başladıysak, yeterince hazırlanamadıysak ve konuları yetiştiremediysek ya da sınava hazırlanmaya yeterli zaman ayırdığımız halde çalışma zamanını etkin kullanamadıysak SINAV KAYGISI yaşamamız olasıdır. Bu nedenle zaman kavramını en etkin bir şekilde kullanmamız gerekir…
Zaman kavramının yanı sıra bu kaygıyı tetikleyen Fizyolojik nedenler de var bunlar;
uykusuzluk , yanlış beslenme , yeterince dinlenememe sınav sırasında dikkatin yoğunlaşmasını engelleyeceğinden hata yapma olasılığını da arttıracaktır.. Bu sebeplerden ötürü sınava en az 2 gün kala ders kitaplarını rafa kaldırmalı ve güzel bir şekilde bedenen dinlenmeliyiz. SAĞLAM KAFA SAĞLAM BEDEN DE BULUNUR terimin den yola çıkarak beden sağlımızın beynimizi de dinlendireceğinin altını çiziyorum tekrar…
Aramızda yeterince çalışan, konuları yetiştiren hatta tekrar bile yapan arkadaşlarımız yok mu? mutlaka var. Bu arkadaşlarımızın da kaygısı yetiştirdikleri halde devam ediyorsa bunun da tek nedeni var; OLUMSUZ DÜŞÜNCE. Çalıştığınız halde olabileceklerden dolayı endişeleniyorsanız,henüz olmamış şeyler için kötü sonuçlar elde edeceğinizi düşünüyorsanız bunlar asında gerçekçi olmayan olumsuz düşünce ve inançlardır…Bu düşünce ve inançları bir köşede bırakıp bütün bilgimizle sınava yoğunlaşmalıyız..
Sınav öncesinde, sırasında gerçekçi olmayan düşünceleri akılcı inançlarla yer değiştirelim. ÖRNEĞİN;
“Bu sınavda başarılı olamayacağım” yerine
“Bu sınavda başarılı olabilmek için elimden geleni yapacağım”
“İyi değilim, yetersizim ” yerine
“Mükemmel değilim ama kendimi biliyorum. Bu zamana kadar başarılı olabildiysem bu benim zekamı ve çalışkanlığımı gösterir”
Bu düşüncelerin hakim olduğu bir sınav zamanı geçirirsek eğer BAŞARI bizi bekliyor. BÜTÜN ARKADAŞLARIMA BAŞARILAR.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Mahmutlar Haber, En Güncel Haberler, Son Dakika - MahmutlarPost ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!